UWV Startersregeling

UWV Startersregeling huisarts

LET OP: als je in aanmerking wilt komen voor de UWV startersregeling voor de waarnemend huisarts is het raadzaam om de eerste twee weken in jouw agenda nadat je gestart bent vrij te houden. Dit omdat je eerst een afspraak moet hebben gehad voordat je jezelf kunt inschrijven bij de KVK en dus kunt werken. Het UWV is vrij log als het gaat om afspraken inplannen en verzetten, dus houdt vooral je agenda vrij.

Na het afronden van de opleiding wordt jouw dienstverband bij de SBOH beëindigd en heb je recht op een WW-uitkering. Kies je ervoor om te starten als waarnemer, dan kun je gebruikmaken van de startersregeling van het UWV. Aangezien jij als startend waarnemend huisarts een nieuwe ondernemer bent, kun jij gewoon aanspraak maken op de UWV startersregeling.

Wanneer regelen?

Je kunt deze regeling een week vóór einddatum opleiding tot uiterlijk een week na de laatste werkdag bij het UWV aanvragen. Je hebt dus een window van 2 weken voor aanvraag.

De startersregeling is een overgangsregeling voor mensen die vanuit loondienst zelfstandig ondernemer willen worden en geeft maximaal 26 weken recht op een uitkering ter hoogte van 71% van de reguliere WW-uitkering. Er bestaat in deze periode geen sollicitatieplicht. Het maakt in deze periode niet uit hoeveel uren je werkt en hoeveel daarmee wordt verdiend. Ga direct naar de UWV site voor meer informatie.

Op deze website vind je meer informatie over het aanvraagproces en vind je ook de verplichte e-learning die je moet doorlopen om in aanmerking te komen voor de uitkering.

Wat moet je regelen?

Je moet de onderstaande dingen geregeld hebben alvorens je de startersregeling aan kunt vragen.
-Verplichte e-learning doorlopen
-Ondernemingsplan schrijven
-WW-uitkering aanvragen (kan pas 7 dagen voor datum einde contract)

Als je bovenstaande drie zaken hebt geregeld kun je jezelf via het werkportaal via de berichtenbox aanmelden bij jou werkcoach. De werkcoach krijg je dus pas na het aanvragen van een ww-uitkering.

Ondernemingsplan

Naast de e-learning leer je ook dat je een ondernemingsplan moet hebben. Een voorbeeld van een ondernemingsplan vind je onder andere via deze website.

Pas na toestemming van het UWV kun je jezelf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een zakelijke bankrekening openen. Als er voor de aanvraag al een definitieve inschrijving bestaat bij de KVK, dan was er al sprake van het starten van een onderneming en vervalt het recht op aanspraak op deze regeling.
Het lijkt een hoop gedoe, maar uiteindelijk is de UWV Startersregeling nuttig om een vliegende start te hebben als waarnemend huisarts.