Waarnemen vs Loondienst

Waarnemen of in loondienst als huisarts. HIDHA

Iedereen die bijna klaar is met zijn opleiding denkt hier wel over na. Wat moet ik doen als ik klaar ben. Kies ik ervoor om ergens in loondienst te gaan of ga ik toch waarnemen? Wat zijn de voordelen van het één ten opzichte van het ander? Er is niet een eenduidig antwoord te geven op bovenstaande vragen. Hieronder volgt een overzicht met de voor- en nadelen van de verschillende opties.

Voordelen waarnemen

Het grote voordeel van waarnemer worden is dat je meer persoonlijke vrijheid hebt om je werkweek in te delen. Daarnaast is het mogelijk om in verschillende praktijken te kunnen werken en op deze manier te ontdekken welke manier van praktijkvoering jouw voorkeur heeft.

Daarnaast is het gemiddeld genomen zo dat jou inkomen als waarnemer iets hoger zal liggen dan het salaris van een huisarts in loondienst. Dit laatste is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal diensten dat jij bereid bent om te doen. Dit omdat een nachtdienst bijvoorbeeld meer op zal leveren dat een waarneming in de dagpraktijk.

Ook heb je als ZZP’er recht op verschillende belastingvoordelen. Je kunt investeringen doen in jouw onderneming en deze zijn ook weer aftrekbaar. Meer informatie over deze investeringen lees je hier.

Nadelen waarnemen

Het nadeel van waarnemen is dat jij zelf verantwoordelijk bent voor de administratie, verzekeringen en pensioenopbouw. Daarnaast zul je zelf op zoek moeten naar werk. En als je ziek bent, krijg je bij de meeste AOV’s niet betaald in de eerste 30 dagen.

Voordelen loondienst

Het grote voordeel van in loondienst zijn is dat alles voor jou geregeld wordt, je hebt een scholingsbudget, je hebt vakantie dagen en je bent via het UWV verzekerd voor arbeidsongeschiktheid (overigens wel slechts tot een bepaald bedrag, dus een aanvullende verzekering voor arbeidsongeschiktheid is aan te bevelen). Daarnaast krijg je doorbetaald bij ziekte.

Nadeel loondienst

Je bent in loondienst en ziet dus alleen de werkwijze in 1 praktijk. Daarnaast is er minder flexibiliteit in werktijden. Voor sommigen wordt dit laatste ook weer ervaren als een voordeel, omdat vooraf duidelijk is hoeveel en wanneer je mag werken.

Soorten loondienst

Als huisarts in loondienst zijn er twee CAO’s geldig. De eerste is de CAO HIDHA (huisarts in dienst van een huisarts), die geldig is voor kleinere praktijken. Daarnaast is er de CAO Gezondheidscentra voor huisartsen die in een groter gezondheidscentrum werken. Op deze CAO is een aanvullende Arbeidsvoorwaardenregeling Huisartsen in Gezondheidscentra (AHG) van toepassing. Lees meer hierover op de website van de LAD Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij de SAG in Amsterdam.