De corona crisis is ook voor de waarnemend huisarts in sommige gevallen een grote aderlating. Veel praktijkhouders kunnen niet meer op vakantie en zeggen de ingehuurde waarnemer af. Soms gebeurt dit zelfs erg kort van tevoren.
Overeenkomst van opdracht
In de overeenkomst van opdracht kun je ervoor kiezen een opzegtermijn vast te stellen. De LHV doet op haar website geen harde uitspraak over de waarde van deze opzegtermijn. Wel geeft de LHV aan dat er altijd de dialoog moet worden gezocht met de opdrachtgever. Ook is het met het oog op de toekomst waarin de patiëntenstromen weer zullen toenemen, onverstandig om direct afscheid te nemen van je vaste of tijdelijke waarnemer.
Wellicht is het op het moment dat de opzegtermijn geschonden wordt en hier geen gesprek over mogelijk is met de opdrachtgever, goed om dit eens voor te leggen aan jouw zakelijke rechtsbijstands-verzekering. Er is namelijk sprake van contractbreuk.
Reserves
Wat de corona crisis ons ook leert is dat het verstandig is om als waarnemend huisarts reserves aan te leggen als je even geen of minder werk hebt. Ook is het goed om bij verschillende huisartsenposten ingeschreven te staan voor werk. Daarnaast is het een idee om verpleeghuizen te contacteren die momenteel erg omhoog zitten qua artsen. Kortom, verbreed je horizon en zorg dat je op meerdere manieren aan werk komt.
Kosten
Wat betreft kosten is voor de waarnemend huisarts weinig ruimte om te bezuinigen. Het zakelijk etentje kan natuurlijk nu niet meer, maar het afschalen van de AOV en andere verzekeringen is ronduit onverstandig. Zeker met het oog op een eventuele corona infectie die je tijdens het werk kan oplopen. De enige noemenswaardige mogelijkheid om betalingen uit te stellen is via het pensioenfonds. Deze hebben voor degene die daarvoor in aanmerking komen een mogelijkheid tot uitgestelde betaling. Klik hier voor meer informatie.